Blog post

Élet a bankválság után (Life after banking crises)

Publishing date
29 December 2011
Authors
Zsolt Darvas

Izland, Írország és Lettország súlyos bankválsággal szembesült, azonban eltérõ mértékben szenvedtek, és a kilábalásuk is más ütemû. A különbségekben feltehetõen a gazdaságpolitika is szerepet játszott.

A három kis északi országot számos rokon vonás jellemezte a globális válság elõtt. A bankjaik mérlegfõösszege nagyon megnõtt, fõként külföldi forrásbevonás által. A részvények és az ingatlanárak éveken át szárnyaltak, az építõipar túlhevült. A bérek és az infláció is gyorsan nõtt, rontva a gazdaság árversenyképességét. A költségvetési egyenleg jónak tûnt, de ez fõként a túlhevült gazdaság miatti látszateredmény volt.

A válság mindhárom országot súlyosan érintette, és a problémák a bankrendszerbõl eredtek. A Lehman Brothers 2008-as csõdje után befagytak a világ pénzpiacai, és az izlandi bankok sem jutottak külföldi forráshoz, így pár héten belül csõdbe mentek. Új állami bankokat hoztak létre, és ide csoportosították a belföldi hiteleket, illetve biztosították a belföldi pénzforgalmat. Emellett az izlandi alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a devizahiteleket, és elõírta azok visszamenõleges „koronásítását”, beleértve a kamatok viszszamenõleges újraszámolását is, amely további veszteséget okozott a bankoknak. Írországban azonban életben tartották a bankokat: bár a tõkéjüket és egyes banki kötvényeket leírták, a veszteség nagy részét az ír állam állta – ami nagyban megnövelte az ír államadósságot. Lettországban a bankok kétharmada skandináv bankok kezében volt, így a veszteség nagy részét a külföldi tulajdonosok viselték, és bár a kormány kacérkodott egy nem konvencionális döntéssel (a hiteltartozás értékének korlátozása az ingatlan értékére), külföldi nyomásra elvetették ezt.

Az árversenyképesség helyreállítására Izlandon hagyták leértékelõdni a valutát, ugyanakkor drákói szigorral korlátozták a külföld felé történõ pénzmozgásokat, hogy mérsékeljék a leértékelõdést. Lettországban kitartottak a rögzített árfolyam mellett, és az árak és bérek csökkentésével próbálták a versenyképességet helyreállítani. Írországban, lévén az euróövezet tagja, a valutaleértékelés fel sem merült, ehelyett itt is ár- és bércsökkenéssel próbálkoztak.

Bár a versenyképességet mérõ reál effektív árfolyamindex mindhárom országban csökkent, de Írország és Lettország nagyon drága árat fizetett érte, ugyanis a magánszektor bérei alig mérséklõdtek. Ehelyett az alkalmazkodás elsõsorban a foglalkoztatottak számának csökkenésén keresztül valósult meg, amely 2007 és 2010 között 17 százalékkal esett Lettországban, 13 százalékkal Írországban, míg Izlandon csak 5 százalékkal.

Mindhárom országban nagyon szigorú költségvetési megszorításokat hajtottak végre, de különösen Lettországban, ahol 2009-ben a GDP 9,4 százalékával javították a költségvetés egyenlegét – miközben a GDP 17 százalékkal zsugorodott. Feltehetõen ez nagyban súlyosbította a gazdaság és a foglalkoztatottság visszaesését, de megteremtette a fenntartható költségvetési helyzet alapját, és még a kormányt is újraválasztották 2010-ben.

E három kis ország számos tanulsággal szolgál. Mindhárman sikeresek abban a tekintetben, hogy a gazdaság növekedése megindult a szigorú költségvetési kiigazítás és az euróövezet válsága ellenére. Az izlandi bankok csõdbe engedése jobbnak biznyult az ír veszteségek nagy részének „államosításánál”. Lettország valószínûleg kisebb mértékû munkanélküliséggel megúszta volna, ha engedi a valutaárfolyamot leértékelõdni. Az ír és a lett példa azt is mutatja, hogy a magánszektor bérei nagyon merevek lefelé még e két, viszonylag rugalmas munkapiaccal rendelkezõ országban is, súlyos munkanélküliségi problémához vezetve. Márpedig a monetáris unió „lelke” a munkapiac és a pénzügyi integráció: mind az eurótagok, mind az oda igyekvõk számára elsõdleges a munkapiacok rugalmasságának növelése, a bankválságok megelõzése, illetve hatékony megoldások kidolgozása a bankválságok kezelésére.

About the authors

  • Zsolt Darvas

    Zsolt Darvas is a Senior Fellow at Bruegel and part-time Senior Research Fellow at the Corvinus University of Budapest. He joined Bruegel in 2008 as a Visiting Fellow, and became a Research Fellow in 2009 and a Senior Fellow in 2013.

    From 2005 to 2008, he was the Research Advisor of the Argenta Financial Research Group in Budapest. Before that, he worked at the research unit of the Central Bank of Hungary (1994-2005) where he served as Deputy Head.

    Zsolt holds a Ph.D. in Economics from Corvinus University of Budapest where he teaches courses in Econometrics but also at other institutions since 1994. His research interests include macroeconomics, international economics, central banking and time series analysis.

Related content