Blog Post

Egy csúcs a sok közül?

A csütörtök hajnalba nyúló uniós csúcstalálkozó célja az euróövezet megmentését segítõ átfogó megoldás meghozatala volt. Bár a döntések elõrelépést jelentenek a júliusi csúcshoz képest, nem fogják egyszer és mindenkorra megoldani a válságot. Az euróövezet válságát kezelõ csúcs öt fontos területen hozott döntést, amelyeket érdemes sorra venni. A bankok képviselõi „önként” vállalták, hogy 50 százalékkal csökkentik […]

By: Date: October 27, 2011 Topic: Macroeconomic policy

A csütörtök hajnalba nyúló uniós csúcstalálkozó célja az euróövezet megmentését segítõ átfogó megoldás meghozatala volt. Bár a döntések elõrelépést jelentenek a júliusi csúcshoz képest, nem fogják egyszer és mindenkorra megoldani a válságot.

Az euróövezet válságát kezelõ csúcs öt fontos területen hozott döntést, amelyeket érdemes sorra venni.

A bankok képviselõi „önként” vállalták, hogy 50 százalékkal csökkentik követelésüket a görög állammal szemben egy kötvénycsere keretében, amelynek részleteit késõbb dolgozzák ki, és 2012 elsõ negyedévében hajtják végre. Egyfelõl örvendetes, hogy a magánbefektetõk hozzájárultak az 50 százalékos veszteséghez, ugyanakkor kétséges, hogy a piaci hitelezõk valóban kellõen nagy számban lesznek hajlandók részt venni a programban. Ha nem, akkor az egész görög adósságmizéria újrakezdõdik. Az új terv szerint 2020-ig Görögország államadóssága a GDP 120 százalékára csökken, addig az euróövezeti partnerek finanszírozzák, de kétséges, hogy vajon 2021-tõl helyreáll-e a piaci forrásbevonás lehetõsége, és ha igen, milyen kamaton. Emellett az új terv akkor mûködik, ha Görögország valóban végre tudja hajtani a szükséges kiigazítást, amely nagyon nehéz lesz az átfogó népharag miatt.

Helyes irány, hogy az euróövezeti vezetõk felismerték az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz nagyobbá és hatékonyabbá tételének szükségességét. A megállapodás szerint az eszköz garanciát vállalhat az új kibocsátású kötvények bizonyos százalékára, ez azonban nem ideális megoldás.

Azon befektetõket, akik amiatt aggódnak, hogy idõvel esetleg az olasz államadósság is túl nagynak bizonyul, nem fogja túlzottan megnyugtatni, ha a kötvény értékének például 20 százalékát biztonságban tudhatják. Duális kötvénypiac jöhet létre, tehát az új, garantált kötvények magasabb áron forognak, mint a meglévõk. Ha a meglévõ kötvények árfolyamveszteséget szenvednek, akkor számottevõ veszteségeket okozhatnak a befektetõknek, ez pedig a bankrendszer problémáinak fokozódásához vezethet.

Emellett ha az eszközt garanciavállalásra használják, akkor már nem jut lehetõség például a további országok „hagyományos” hitelezésére. Kérdés az is, hogy mely külsõ államok fizetnek be abba a másik alapba, amely létrejön, remélhetõleg a Nemzetközi Valutaalap szakmai felügyelete mellett, a bajban lévõ euróövezeti tagok átmeneti megsegítésére. Brazília már jelezte, hogy nem.

A bankok feltõkésítésének célja megint csak helyes. Azonban a módja nem a legmegfelelõbb, és kockázatokat rejt. Ugyanis a nyári stressztesztek adataiból kiindulva követelnék meg, hogy legalább 9 százalékos legyen a tõkemegfelelés kedvezõtlen esetben. Azonban a nyári tesztek hitelessége gyenge. Gondoljunk csak a belga–francia Dexia bankra, amely pár hete ment csõdbe, noha a streszteszten a tõkemegfelelési mutatója 10 százalék felett volt. Emellett nagy a kockázat, hogy a magasabb tõkemegfelelési mutatót a bankok nem új tõke bevonásával érik el, amely igen drága jelenleg, hanem inkább leépítik hiteleiket, amivel a gazdasági növekedés szenved csorbát.

Részletes menetrendet jelentettek be az olasz reformok ütemezésére, amelyet az euróövezeti partnerek szigorúan fognak ellenõrizni. Ez örvendetes, hiszen nemcsak Olaszországnak van nagy szüksége a reformokra, de az euróövezet jövõje is ezen múlik: az olasz gazdaság túl nagy ahhoz, hogy kimentsék. Az ördög ismét a megvalósítás részleteiben lesz.

A gazdasági kormányzás erõsítése, a rendszeres konzultációk segítenek a helyzeten, és hasznos, hogy megállapodás született további elõrelépésekrõl – bár ezek összességében nem tûnnek túl jelentõsnek. A válság leküzdése elsõsorban az elõzõ négy pont sikeres végrehajtásán múlik. Mindent összevetve a mostani csúcs talán valóban nemcsak egy volt a sok közül, hanem annál valamivel több. Azonban a komoly kérdõjelek továbbra is fennállnak, és sajnos az sem várható, hogy egy.


Republishing and referencing

Bruegel considers itself a public good and takes no institutional standpoint. Anyone is free to republish and/or quote this post without prior consent. Please provide a full reference, clearly stating Bruegel and the relevant author as the source, and include a prominent hyperlink to the original post.

Read article
 

External Publication

European Parliament

Tailoring prudential policy to bank size: the application of proportionality in the US and euro area

In-depth analysis prepared for the European Parliament's Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON).

By: Alexander Lehmann and Nicolas Véron Topic: Banking and capital markets, European Parliament, Macroeconomic policy Date: October 14, 2021
Read article More by this author
 

External Publication

Global Economic Resilience: Building Forward Better

A roadmap for systemic economic reform calling for step-change in global economic governance to increase resilience and build forward better from economic shocks, prepared for the G7 Advisory Panel on Economic Resilience.

By: Thomas Wieser Topic: Global economy and trade, Macroeconomic policy Date: October 14, 2021
Read about event More on this topic
 

Upcoming Event

Nov
4
14:00

European monetary policy: lessons from the past two decades

This event will feature the presentation of “Monetary Policy in Times of Crisis – A Tale of Two Decades of the European Central Bank."

Speakers: Grégory Claeys and Wolfgang Lemke Topic: Macroeconomic policy Location: Bruegel, Rue de la Charité 33, 1210 Brussels
Read article More on this topic More by this author
 

Opinion

Letter: Declining investment may explain why rates are low

Perhaps an analysis of the causes of the declining investment rate would bring us closer to explaining why real interest rates are so low.

By: Marek Dabrowski Topic: Macroeconomic policy Date: October 1, 2021
Read article More by this author
 

Podcast

Podcast

A green fiscal pact

How can the European Union increase green public investment while consolidating budget deficits?

By: The Sound of Economics Topic: European governance, Macroeconomic policy Date: September 29, 2021
Read article More on this topic More by this author
 

Blog Post

Monetary arithmetic and inflation risk

Between 2007 and 2020, the balance sheets of the European Central Bank, the Bank of Japan, and the Fed have all increased about sevenfold. But inflation stayed low throughout the 2010s. This was possible due to decreasing money velocity and the money multiplier. However, a continuation of asset purchasing programs by central banks involves the risk of higher inflation and fiscal dominance.

By: Marek Dabrowski Topic: Macroeconomic policy Date: September 28, 2021
Read article More on this topic More by this author
 

Opinion

The pandemic’s uncertain impact on productivity

The pandemic has certainly permanently affected our way of working. Whether this is for the better remains to be seen.

By: Maria Demertzis Topic: Macroeconomic policy Date: September 28, 2021
Read about event More on this topic
 

Past Event

Past Event

How to strike the right balance between the three pillars of the pension system?

In this event panelists will discuss the future of European pension schemes.

Speakers: Elsa Fornero, Svend E. Hougaard Jensen and Suvi-Anne Siimes Topic: Macroeconomic policy Date: September 23, 2021
Read article More on this topic More by this author
 

Blog Post

Germany’s foreign economic policy: four essential steps

Germany and the EU need to develop a strong and proactive agenda to manage foreign economic relations, which are essential for German and European prosperity.

By: Guntram B. Wolff Topic: Macroeconomic policy Date: September 23, 2021
Read article Download PDF More by this author
 

Policy Contribution

A new integrated-value assessment method for corporate investment

To contribute more to the green transition, companies should start to make investment decisions based on integrated-value assessment, weighing up the environmental and social impacts alongside the financial returns.

By: Dirk Schoenmaker Topic: Green economy, Macroeconomic policy Date: September 23, 2021
Read article More on this topic More by this author
 

Podcast

Podcast

Unboxing the State of the Union 2021

In this Sound of Economics Live episode, Bruegel experts look at the State of the Union address delivered by Ursula von der Leyen, President of the European Commission.

By: The Sound of Economics Topic: Macroeconomic policy Date: September 15, 2021
Read about event More on this topic
 

Past Event

Past Event

The Sound of Economics Live: Unboxing the State of the Union 2021

In this Sound of Economics Live episode, we look at the State of the Union address delivered by Ursula von der Leyen, President of the European Commission.

Speakers: Grégory Claeys, Maria Demertzis, Alicia García-Herrero and Giuseppe Porcaro Topic: Macroeconomic policy Location: Bruegel, Rue de la Charité 33, 1210 Brussels Date: September 15, 2021
Load more posts